Hyönteisharrastus

Hyönteisharrastuksen kautta pääsee lähemmäs hyönteisiä. Kuva: Jani Järvi.

Tiesitkö, että yli puolet Suomen tunnetusta lajistosta on erilaisia hyönteisiä? 

Hyönteislajeja on niin paljon, että niiden parissa aika ei käy koskaan tylsäksi. Hyönteisten harrastaminen on monipuolinen ja antoisa harrastus, jonka myötä oppii jatkuvasti uutta luonnosta ja biologiasta!

Hyönteisiä voi harrastaa monella tapaa. Perinteisesti hyönteisharrastus on tarkoittanut hyönteisten keräämistä, näytteiden preparoimista, kokoelman kartuttamista ja näytteiden määrittämistä. Nykyään monet harrastavat hyönteisiä myös valokuvaamalla niitä, osa maalaa tai piirtää löytämiään lajeja, ja jotkut kasvattavat hyönteisiä toukista aikuisiksi ja siten tutkivat niiden elinkiertoja ja esimerkiksi ravintokasveja. Tärkeä harrastusmuoto monelle on hyönteisseurantoihin osallistuminen, joiden avulla tuotetaan tietoa hyönteiskantojen tilasta ja muutoksista Suomessa.

Tämän sivun alisivuille kootaan tietoa ja vinkkejä hyönteisten harrastamiseen liittyen. Jos haluat aloittaa hyönteisharrastuksen ja etsit siihen sopivaa muotoa, voit testata osallistua Suomen Hyönteisseuran Tunnista 100 hyönteislajia -haasteeseen!