Hyönteisharrastajien apua kaivataan tutkimuksentekoon

28.2.2023

Näytteitä kasveja syövistä hyönteisistä

Turun yliopistossa tutkitaan tulevana kesänä hyönteisten ja kasvien kemiallista vuorovaikutusta kasvatuskokeiden avulla. Yliopiston tutkimusryhmä kerää näytteitä kokeeseen itse, mutta toivoo myös näytteitä hyönteisharrastajilta ympäri Suomea. Toiveena on saada näytteeksi kasveja syöviä hyönteisnaaraita, munia tai ravintokasvilta löytyneitä toukkia. Itse kokeessa tarvitaan noin 10 hyönteisyksilöä per ravintokasvi, mutta näytteitä otetaan vastaan lähtökohtaisesti muutama enemmän kuolleisuuden, pienen koon jne. vuoksi.

Tutkimusryhmällä on tällä hetkellä tehtynä noin 100 lajia viime kaudelta, mutta muuten tutkimus on lajikirjolle täysin avoin (perhoset, yökköset, pistiäiset, kovakuoriaiset jne.), eli käytännössä kaikki lajit, jotka pystyvät syömään ravintokasvista leikatun 1 cm2 kiekon (mielellään 4-5 tunnissa).

Näytteitä voi joko lähettää osoitteeseen:

Max Koistinen
Kasvitieteellinen puutarha
Ruissalon puistotie 215
20100 Turku

tai jos joltain harrastajalta on mahdollista saada suurempi erä näytteitä, tutkimusryhmä tulee mielellään noutamaan näytteitä kerääjiltä. Projektin työntekijä tekee kasvatukset 15.4. – 15.8.2023 välisenä aikana.

Tutkimuksesta voi kysyä lisätietoa tutkija Kari Kaunistolta sähköpostitse (kkauni@utu.fi) tai puhelimitse 0407401653.

Tutkimuksen esittelykuva. Kuva: Turun yliopisto.