Ludetyöpajassa opittiin luteiden monimuotoisuudesta

18.3.2024

Työpajalaisia tutustumassa luteisiin. Kuva: Heidi Viljanen.

Hyönteisseura järjesti maaliskuun 16. päivä ensimmäistä kertaa ludetyöpajan yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa. Työpajaan osallistuneet pääsivät asiantuntijan opastuksella tutustumaan Suomen ludelajistoon, niiden tunnistamiseen ja määrittämään Luomuksen ludekokoelmia määrittämättömiä näytteitä.

Työpajassa tutustuttiin Suomen luonnonvaraisiin luteisiin (Heteroptera), joita tunnetaan tällä hetkellä noin 550 lajia, mutta joita joka vuosi löytyy muutama Suomelle uusi laji harrastajien toimesta. 

Työpajan ensimmäinen osa käsitti ludeasiantuntija Petro Pynnösen kahden tunnin pituisen luennon aiheesta, miten etsiä ja pyydystää luteista luonnosta ja miten tunnistaa lajeja. Esitelmään oli myös etäosallistumismahdollisuus. Työpajan toinen osa käsitti Luonnontieteellisen keskusmuseon määrittämättömien ludenäytteiden määrityksen harjoittelua käyttäen apuna Rintalan ja Rinteen Suomen luteet -kirjaa sekä museon lajilleen määritettyjen yleisten lajien mallikokoelmaa. 

Työpajassa luteita pääsi määrittämään mallikokoelmien ja mikroskoopin avulla. Kuva: Heidi Viljanen.

Työpajaan osallistuneiden joukossa oli paljon uusia aloittelevia harrastajia, mutta myös muutama edistyneempi ludeharrastaja, jotka halusivat testata taitojaan. Tunnelma työpajassa oli harras ja keskittynyt. Työpajaan osallistuneet kiittelivät tapahtuman järjestämisestä. Kymmeniä näytteitä saatiin määritettyä lajilleen asti, mikä herätti innostusta osallistujissa.

Petro Pynnösen työpajaesityksen voi selata ja ladata täältä.