Marraskuun hyönteisillan kuulumisia

7.12.2022

Marraskuun hyönteisillassa FT Juho Paukkunen esitteli Karjalassa tehtyjä historiallisia hyönteistutkimuksia. Juhon esitys kattoi Karjalan alueella tehdyt hyönteistutkimukset 1800-luvulta aina viime vuosikymmeniin asti, ja hän keskittyi esityksessään luovutetun Karjalan alueeseen.

Karjalaan on tehty aikojen saatossa monia tutkimusretkiä ja 1930-luku oli alueen hyönteislajiston tutkimuksen kulta-aikaa. Karjalasta kerättyjä hyönteisnäytteitä on eniten Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmissa, mutta niitä löytyy myös esimerkiksi Åbo Akademin ja Kuopion luonnontieteellisen museon hyönteiskokoelmista.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana Juhon esityksestä voidaan mainita muutamat luovutetun Karjalan alueelta havaitut lajit, joita ei nyky-Suomen alueella enää esiinny. Tällainen on esimerkiksi Kuokkalan alueelta havaittu hieta-ampiainen (Pterocheilus phaleratus). Lisäksi luovutetussa Karjalassa on esiintynyt erittäin harvinaista ruususiipisirkkaa (Bryodemella tuberculata), jota Suomessa esiintyy enää yhdellä alueella, Satakunnan Säkylässä.

Juhon esitystä voi selata täältä (3,2 Mb).

Juho keskittyi esitelmässään luovutetun Karjalan alueella tehtyihin hyönteistutkimuksiin. Kuva: Jani Järvi.